Crama Cepari

Soiurile noastre

Crâmpoșia Selecționată

Obținut la Stațiunea de Cercetare Drăgășani în 1972 din Crâmpoșia Veche, este soiul reprezentativ pentru podgorie și cel mai vândut vin al cramei astăzi.

În condițiile pedoclimatice ale zonei Cepari, soiul asigură producții stabile pentru vinurile premium, cu un bun raport de acumulare zahăr/aciditate. Nivelul de puritate foarte ridicat al plantație facilitează vinuri cu o tipicitate autentică, fructoase și echilibrate, cu note de mere, fructe exotice și caracter mineral ușor de reperat.

Tămâioasa Românească

Cu o vechime comparabilă cu a Crâmpoșiei, este al doilea cel mai important soi în portofoliul podgoriei noastre. Ambiția noastră a fost să reabilităm imaginea acestui soi valoros, banalizat după anii '90 de practicile de fabricație și îmbuteliere sub nivelul renumelui consacrat. Deși revenirea la imaginea din trecut a însemnat schimbarea modului de lucru atât în vie, cât și în cramă, rezultatele nu s-au lăsat așteptate: cultivat pe argilă calcaroasă și cu o expunere la soare pe toată durata zilei, soiul abundă de arome și prospețime.

Negru de Dragășani

Acest soi este pariul nostru pentru strugurii roșii. Valorificând condițiile dealurilor joase și solurile bine drenate din partea superioară a pantei, corect strunite din punct de vedere viticol pe tot parcursul perioadei de creștere-fructificare, și bine condus în procesul de fabricație, soiul se simte confortabil la Cepari și răsplătește cu un un vin de o personalitate aparte.

Feteasca Neagră

Completează lista soiurilor românești de marcă prin caracteristicile sale legate de arome și blândețea gustului. Cupajat cu Negru de Drăgășani, sporește olfactiv și temperează blând corpolența pentru o nișă valorificată prea puțin în prezent. În cadrul plantației noastre este amplasat pe platou înalt, bine drenat, cu pantă lină către răsăritul soarelui.

Feteasca Regală și Feteasca Albă

Se regăsesc în plantații vechi de peste 46 de ani, bine îngrijite, pe care ne propunem să le întinerim pentru o perioadă bună de timp, având în vedere complexitatea pe care o aduc strugurii din acet tip de cultură. Aceștia sunt vinificați separat și reprezintă în cramă parteneri de cupaj pentru soiurile de bază, pentru a da corpolență și varietate vinurilor.

Soiurile internaționale completează paleta noastră de vinuri

Sauvignon Blanc

Soi internațional cu o mare răspândire, găsește în arealul Cepari condiții prielnice pentru a da vinuri rafinate si echilibrate, fiind situate în peisajul vinicol între stilul european și cel dat de ”lumea nouă”. Este amplasat pe o varietate de soluri și expoziții, pe platou înalt care mărginește plantația. Curenții de aer care se formează în perioada verii favorizează mult păstrarea acidității și prospețimea strugurilor.

Cabernet Saugvinon

Iubește nebun climatul local, solurile argiloase cu prezență calcaroasă pe adâncime, dar și la suprafață. Panta ușor vestică îi asigură scurgerea apei de suprafață, oferindu-i în același timp soare suficient de intens pentru o coacere robustă la început de octombrie. Necesită multă muncă în plantație de-a lungul perioadei de vegetație, pentru a obține struguri rari și sănătoși, condiție esențială de reușită.