Crama Cepari

Optimismul anilor ’90 ne-a cuprins pe toți, tineri și vârstnici deopotrivă, inoculându-ne progresiv ideea desprinderii de sistemul vechi centralizat, către noi forme de organizare profesională individuale și libere de orice constrângeri.

După o lungă călătorie de formare profesională, cuprinși de curajul și entuziasmul perioadei, ne-am întors ACASĂ. Acasă pentru noi înseamnă locul, familia în întregul ei, oamenii cu care interacționăm, amintirile și, nu în ultimul rând, acasă este copilăria.
Toate acestea s-au regăsit într-un singur loc: Cepari, satul din localitatea Cârlogani-Olt unde în 1994, pe fundația unei clădiri existente, am adaptat și finalizat Crama corespunzător vremurilor, cu capacități de producție și de depozitare cu mult îmbunătațite față de ceea ce existase în anii anteriori în inteprinderile de stat.

Primele vițe de vie le-am plantat cu grija și respectul față de tradițiile ancestrale, iar fiecare butuc l-am așezat cu gândul la un viitor bogat în rod al acestui loc. Munca asiduă și devotamentul au fost temelia pe care am clădit această afacere de familie, iar fiecare efort a fost răsplătit de bucuria de a vedea recoltele crescând și transformându-se în vinuri de excepție.

Vinurile CRAMEI CEPARI iți aduc aminte de rădăcinile tale, de locul unde aparții cu adevărat, ca și cum acasă nu ar fi doar un loc, ci o senzație pe care o regăsești în fiecare pahar.

În timp, am adus modernizări atât culturii viței de vie, cât și spațiului de producție. În vie am mizat pe alegerea soiurilor corecte pentru zona de producție, orientându-ne către soiuri românești din mândrie locală, dar și anticipând în același timp schimbarea comportamentului de consum în viitor.

La Cepari, ducem mai departe singurul soi din România care poartă și numele localității de unde provine – Cârlogani (Crâmpoșie-Cârlogancă), unul dintre puținele soiuri autohtone cu istoric de multe secole și rădăcini în perioada dacică. 

Ca reprezentanți ai statutului de origine, i-am recunoscut potențialul și am continuat îmbunătațirea imaginii prin implementarea unui proiect Erasmus în colaborare cu un partener spaniol pe o suprafață experimentală de 0.5 ha de „Crâmposie veche”, formată din două treimi soi tradițional și o treime soi Crampoșie Selecționată ca polenizator. Este singurul soi local vechi reabilitat înscris în Registrul tehnic Viticol național (RVP).

Crâmpoșia a asigurat în perioada trecută baza sortimentului de Drăgășani, iar astăzi reprezintă port-drapelul soiurilor locale din podgorie. Îmbuteliat cu grijă și pasiune, acest vin este o celebrare a tradiției și a măiestriei viticultorilor noștri. Fiecare înghițitură te poartă prin peisaje fermecătoare și te îmbrățișează în căldura și profunzimea vremurilor vechi.

Continuăm promisiunea vinului de calitate cu 8 soiuri apreciate la nivel național, îmbuteliate sub 2 game emblemă: Crama Cepari și Criva.